The Pep Dog - the true story

En fängslande historia

Året är 1924. Platsen ett fängelse i Philadelphia, USA. Gallren skakar, fångarna väsnas, stämningen är intensiv. Och så mitt i alltihop … en hund. Bakom lås och bom.

Har du hört talas om Pep? Hunden alltså? Han som för nästan hundra år sedan dömdes till livstids fängelse för att ha dödat guvernören Gifford Pinchots frus favoritkatt.

Så säger i alla fall myten. ”Mugshot”-bilden på Pep med sitt fängelsenummer C-2559 har under åren spritts som en löpeld på internet. Men det har visat sig att allt du läser inte är sant. I Peps fall är historien fejk. Den fyrbente fången C-2559 har aldrig suttit bakom galler.

Pep var kanske inte en ängel alla gånger, men han tog definitivt inte livet av några katter. Så vem var han? Och vad hände egentligen?

 

Den inte fullt lika fängslande sanningen

Pep var mycket riktigt familjen Pinchots hund. Men till familjens förtret utvecklade han med tiden den dåliga (och hos hundar inte alltför ovanliga) vanan att tugga på möblemanget. Det var naturligtvis inte särskilt populärt. Och till slut var måttet rågat - Pep hade tuggat en soffkudde för mycket. Så det var dags att flytta. Frågan var bara vart.

Guvernör Pinchot hade hört att hundar användes i terapisyfte på fängelser för att stärka moralen hos fångar. Ett jobb som gjort för Pep, tänkte Pinchot. Saken var avgjord och Pep fick flytta till ett lokalt fängelse. Det var sedan där som det berömda mugshot-fotot med C-2559 togs, förmodligen som ett skämt.

Pep tog alltså ett hederligt jobb som terapihund. Så hur kunde han få ett rykte som livstidsdömd kattmördare?

 

Ett oskyldigt offer i jakten på rubriker

Jakten på bra content var uppenbarligen lika aktuell på 1920-talet som på 2020-talet (i alla fall nästan…). För troligen var det en skojfrisk reporter med nyhetstorka som låg bakom det hela. Tidningen behövde en slagkraftig story (eller ska vi säga fängslande 😊 ) och den fängelseboende hunden Pep var perfekt att tänja på sanningen kring.

Så i Boston Daily Globe den 26 december 1925 utpekades stackars Pep som livstidsdömd fånge med brottsrubriceringen kattmord. Som tur var räddade guvernör Pinchots fru Peps heder när hon strax därefter stack hål på den uppdiktade historien i en tidningsintervju. Så Pep fick upprättelse och resten av sitt liv tillbringade han som trofast terapihund i fängelset.

Källa: https://historydaily.org/real-story-behind-pep-the-dog

 

Produkter i Peps anda – för dagens hundar

The Pep Dog - Hunden. Myten. Legenden. Och nu, nästan hundra år senare, även stolt symbol för våra hundprodukter. Peps story har fascinerat oss och i hans anda har vi tagit fram ett brett sortiment av hundartiklar – The Pep Dog. Pälsvård, fodertillskott, tuggben, leksaker och allt annat som förgyller livet för våra fyrbenta vänner (och deras ägare). Produkter som sprider glädje och omtanke – precis som när Pep tog hand om alla i fängelset - och gör ert liv tillsammans både enklare och roligare.

 

Most wanted – oavsett om du är hund eller ägare

Eftersom Pep visade sig vara en hederlig jycke utan några katter på sitt samvete så var han aldrig efterlyst – eller ”Most Wanted” som det brukar heta. Däremot är vår ambition att The Pep Dogs produkter ska hamna på alla hundars (och deras ägares) Most Wanted-lista. För hos oss hittar du bara bra saker som får din älsklings svans att vifta lite extra. Produkter som vi tror och hoppas att Pep hade gett fem tassar av fem möjliga, om han fortfarande varit med oss.

Välkommen till The Pep Dogs värld, vi hoppas att du och din älskade hund ska trivas!